Monday, February 13, 2012

Bagaimana kilat, petir dan guruh terjadi?

Puhh!! setahun tak layan blog...ntah apa yg sibuk tak tau lah...semalam petang 12/2/2012 keluar ke Shah Alam. Layan kakak pegi beli barang komputer & sedikit barangan sebelum fly ke aussie 17/2 ni...masa dah sampai kat Shah Alam hujan lebat selebatnya. Sampai kat Shah Alam Mall susah sungguh cari parking cos semua org nak parking kat bawah bangunan, hujan....kalau tidak parking kosong je... Sampai kat dlm tengok kat luar eh hujan dah seryat dah eih..tak dak setitik pun. Masa balik lepas solat Maghrib kat tkt.4 tu sampai kat Bangunan HPA...angin kuat juga...sampai jln besar nak menghala ke Puncak Alam hujan turun terus lebat...tak nampak jalan..... masuk ke H Way Puncak Alam masih lebat siap dengan kilat yg memang terang benderang dan guruh yang kuat. Kecut perut rasanya....Mia tanya macam mana kilat dan guruh tu jadi....kakak kata dari segi saintifik kilat berlaku sebab ada pertembungan udara dlm awan yang mewujudkan caj negetif dan positif....

Ini ada penerangan yg didapati hasil serch kat internet dari BLOG ELETRIK & ELEKTRONIK. Mohon keizinan untuk copy & paste kat sini demi ilmu pengetahuan.

Bagaimana kilat, petir dan guruh terjadi?
Posted on 01/08/2009


Petir - Fenomena Alam
Kilat terjadi apabila udara turun naik di dalam awan mengakibatkan pemisahan cas positif dan negatif. Kilat adalah nyahcas yang terhasil apabila perbezaan cas elektrik di antara permukaan bumi dan atmosfera yang cukup besar untuk mengatasi kesan penabatan udara.
Kilat adalah cahaya terang yang terbentuk sewaktu pelepasan elektrik ke atmosfera ketika hujan ribut. Petir boleh berlaku ketika regangan elektrik pada dua titik terpisah dalam satu awan, antara awan dan permukaan tanah atau antara dua permukaan tanah.
Ribut petir pula ditakrifkan oleh Pertubuhan Kaji Cuaca Sedunia (WMO) sebagai kejadian satu atau lebih nyahcas elektrik secara tiba-tiba menghasilkan lintasa cahaya (kilat) dan bunyi guruh.
Ia akan berkembang secara menyisi dan menegak menjadi awan padat yang lebih besar yang disebut sebagai awan kumulosnimbus, dengan pergolakan kuat di dalamnya dan aliran keluar yang kuat di bawah dasarnya.
Kilat boleh terjadi sama ada di dalam awan, dari awan ke awan, atau antara awan dengan permukaan bumi. Kilat kerap menyambar di luar kawasan hujan lebat dan boleh berlaku sejauh 16 kilometer dari kawasan hujan berkenaan.
Udara kawasan dipanah kilat menjadi panas dan mencapai suhu melebihi 27,000 °C, lebih panas daripada permukaan matahari. Pemanasan dan penyejukan cepat udara berhampiran kawasan yang terkena kilat menghasilkan renjatan gelombang yang mengejut lalu menghasilkan guruh. Satu kilat mampu menghasilkan elektrik yang besar daripada apa yang dihasilkan oleh Amerika.
Satu kali kilat menyambar, ia memiliki tenaga yang boleh menyalakan sebiji mentol 100 watt selama 3 bulan. Satu samabran kilat mengandungi kekuatan elektrik sebesar 20,000 Ampere. Kilat bergerak dengan kecepatan 150,000 kilometer sesaat atau separuh kecepatan cahaya dan 10,000 kali ganda lebih cepat dari bunyi.
Kilat terjadi dalam bentuk sekurang-kurangnya dua sambaran. Pada sambaran pertama, muaran negatif mengalir dari awan ke permukaan tanah. Sejumlah kilat bercabang biasanya dapat dilihat menyebar keluar dari jalur kilat utama. Ketika sambaran pertama ini tida di permukaan tanah, satu muatan bertentangan terbentuk pada titik yang akan disambarnya dan arus kilat kedua yang bermuatan positif terbentuk dari dalam jalur kilat utama terus menuju ke awan.
Dua kilat berkenaan biasanya bertemu kira-kira 50 meter di atas permukaan tanah. Arus pendek terbentuk di titik pertemuan antara awan dan permukaan tanah itu dan hasilnya satu arus elektrik yang sangat kuat dan terang mengalir dari dalam jalur kilat utama menuju ke awan.Perbezaan tegangan aliran elektrik antara awan dan permukaan tanah ini melebihi beberapa juta volt.
Saintis mengatakan kilat mampu menyambar semua benda yang terdedah di pemukaan bumi seperti bangunan, tangki, pokok, puncak bukit, kenderaan, menara telekom, lampu, haiwan, dan manusia yang berada di luar rumah ketika ribut petir seperti ahli sukan, pemain golf dan pejalan kaki.

2 comments:

LJ's Key said...

haha terer gak eh kakak teka ;D cam nak dkt dah je jwpn die hehe

noreen said...

teka je ke?? ingat cam tahu je...